Βγαλμένο από τις παιδικές αναμνήσεις για πολλούς αποτελεί μια αγαπημένη συνήθεια του καλοκαιριού. Προσέξτε όμως τα παρελκόμενα, γιατί μια ωραία ταινία μπορεί να συνοδεύεται και από ένα δροσερό αναψυκτικό, από ένα «τυράτο» nachos, από ένα ποπ κορν, από ένα πατατάκι. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά για τον οργανισμό μας;

Πατατάκια
Μικρή συσκευασία πολλές θερμίδες. Ένα όχι μεγάλο σακουλάκι μπορεί να ξεπερνάει τις 500 θερμίδες. Ταυτόχρονα δίνει πολύ αλάτι και τα λεγόμενα tranς λιπαρά., τα οποία παράγονται κατά το τηγάνισμα σε λάδι. Κατά συνέπεια, δεν αποτελούν και την πιο ιδανική επιλογή και καλό θα είναι να ελέγχεται η κατανάλωσή τους.

Αναψυκτικά
Ένα αναψυκτικό μας δίνει θερμίδες κυρίως λόγω της ζάχαρης που περιέχει. Αυτό δεν ισχύει για τα αναψυκτικά τύπου light, τα οποία δεν μας δίνουν θερμίδες, καθώς αντί για ζάχαρη περιέχουν κάποιο γλυκαντικό. 1 ποτήρι κανονικό αναψυκτικό τύπου cola περίπου 240 ml μας δίνει περί τις 105 θερμίδες.

Nachos
Τα nachos αποτελούν προϊόντα τηγανίσματος του καλαμποκάλευρου σε φυτικό λάδι και συνήθως έχουν αρκετό αλάτι και λιωμένο τυρί. Τα χαρακτηριστικά τους αυτά τους προσδίδουν αρκετές θερμίδες ανά σερβίρισμα, οι οποίες προέρχονται από trans λιπαρά, λόγω του τηγανίσματος και κορεσμένα λιπαρά από το τυρί. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε ότι είναι πηγή κακών λιπαρών. Εάν συνυπολογίσουμε και το αλάτι καλό είναι να προσέχουμε την υπερβολή στην κατανάλωσή τους.

Ποπ-κορν
Τα ποπ κορν είναι προτιμότερα από τα nachos αν κάνουμε μία απλή σύγκριση των θερμίδων που αποδίδουν και κυρίως την προέλευσή τους. Εξάλλου με τα ποπ κορν μπορεί να γίνει η επιλογή να παραχθούν με φυτικά και όχι ζωικά λιπαρά και η θέρμανση δεν είναι τόσο υψηλή ώστε να παράγονται trans λιπαρά, ενώ αν αποφύγουμε και την προσθήκη υπερβολικής ποσότητας αλατιού έχουμε φτιάξει ένα απολαυστικό και διατροφικά αποδεκτό σνακ.

Παρολαυτά, επειδή στο σινεμά δεν είναι τόσο ιδανικά τα πράγματα και συνήθως το βούτυρο που φτιάχνονται τα ποπ κορν μυρίζει από αρκετά μακριά, προσέχετε τις υπερβολές .

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr