Πώς το υψηλό σωματικό λίπος συνδέεται με έλλειψης βιταμίνης D

Νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ενδοκρινολογίας, δείχνει πως τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με υψηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D στο αίμα.

Για τους σκοπούς της μελέτης, εξετάστηκε κατά πόσο το ολικό και το κοιλιακό λίπος συσχετίζονται με τα επίπεδα βιταμίνης D. Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψιν πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες, όπως το ιατρικό ιστορικό, η κατανάλωση αλκοόλ και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, οι ερευνητές παρατήρησαν πως το αυξημένο ολικό και κοιλιακό λίπος συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στις γυναίκες, ενώ στους άνδρες το αυξημένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και στο ήπαρ συσχετίσθηκε με χαμηλότερες τιμές βιταμίνης D στο αίμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, όσο υψηλότερη ήταν η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, τόσο χαμηλότερα φάνηκαν να είναι τα επίπεδα βιταμίνης D.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, αν και δεν υπολογίστηκε η συχνότητα εμφάνισης έλλειψης βιταμίνης D, η ισχυρή αντίστροφή συσχέτιση του κοιλιακού λίπους και των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα, υποδηλώνει πως τα άτομα με αυξημένη περιφέρεια μέσης πιθανόν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης ή ανεπάρκειας και συνεπώς είναι σημαντικό να ελέγχουν τα επίπεδα βιταμίνης D. Από την άλλη, οι ερευνητές σχολιάζουν πως ο σχεδιασμός της μελέτης δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας και αποτελέσματος αν και είναι πιθανό η βιταμίνη D να παίζει κάποιο ρόλο στην εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Επιστημονική ομάδα neadiatrofis.gr