Τα λαχανικά αποτελούν από τις πιο χαμηλές θερμιδικά τροφές στη φύση. Η μεγάλη τους περιεκτικότητα σε νερό και η απουσία λίπους, δικαιολογεί κατά κύριο λόγο τις λίγες θερμίδες τους.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν γρήγορο και εύκολο κορεσμό, καθιστούν τη σαλάτα πολύτιμο και αναντικατάστατο σύμμαχο σε μία δίαιτα.

Η ποσότητα μάλιστα μπορεί να είναι άφθονη, χωρίς ιδιαίτερο περιορισμό. Λίγο προσοχή χρειάζεται μόνο σε αμυλώδη λαχανικά όπως το καλαμπόκι και η πατάτα.

Το βασικότερο όμως που πρέπει να προσέξει κανείς τρώγοντας μία σαλάτα, είτε είναι σε δίαιτα είτε όχι, είναι η ποσότητα του λαδιού ή της σως ή της όποιας λιπαρής ύλης προσθέτει. Μια κουταλιά της σούπας λάδι έχει 135 θερμίδες, όταν μια γαβάθα λαχανικών δεν ξεπερνάει από μόνη της τις 150 θερμίδες.

Μπορείτε λοιπόν να τρώτε άφοβα σαλάτες, αλλά προσοχή στο λάδι που βάζετε, το οποίο καλό είναι να μην ξεπερνάει τις 1 – 2 κουταλιές της σούπας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr