Πόση βιταμίνη C πρέπει να παίρνουμε;

Μια πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό “Critical Reviews in Food Science and Nutrition” έρχεται να αμφισβητήσει κατά πόσο οι τρέχουσες συστάσεις πρόσληψης βιταμίνης C είναι επαρκείς.
Σύμφωνα με τις Αμερικάνικες συστάσεις, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης είναι 75 mg για τις γυναίκες και 90 mg για τους άντρες, ενώ για τους καπνίζοντες η σύσταση είναι κατά 35 mg μεγαλύτερη.

Οι συστάσεις αυτές έχουν δημιουργηθεί βασιζόμενες στα επίπεδα πρόσληψης που προλαμβάνουν τα συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης, δηλαδή το σκορβούτο. Ωστόσο με την πάροδο των χρόνων, ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C όταν λαμβάνεται σε δόσεις μεγαλύτερες των συστάσεων συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ομάδα αναφέρει ότι σύμφωνα με ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, η βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C προκειμένου να υπάρχει ορατό όφελος σε ότι αφορά την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων κυμαίνεται στα 200 mg ημερησίως.

Φυσικά, ο ισχυρισμός αυτός θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από μεγαλύτερους οργανισμούς προκειμένου να ενταχθεί στις συστάσεις πρόσληψης των μικροθρεπτικών συστατικών, ωστόσο η οπτική των ερευνητών ανοίγει νέους ορίζοντες σε ότι αφορά τα επίπεδα πρόσληψης της βιταμίνης από το γενικό πληθυσμό.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr


Πηγή