Αποτελεί ίσως το πιο διάσημο και αγαπημένο ρόφημα. Μιλάμε για τον στιγμιαίο καφέ είτε ζεστό είτε frappe, με πάρα πολλούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στη χώρα μας, η οποία είναι και η «γενέτειρα» του frappe.
Όπως όμως για κάθε διάσημο έτσι και για το στιγμιαίο καφέ υπάρχει πολύ συζήτηση. Στα πλαίσια αυτής κάποιοι ρωτούν: Είναι ο στιγμιαίος 100 % φυσικός καφές.
Ας δούμε λοιπόν τα πράγματα αναλυτικά, από την αρχή μέχρι το τέλος :

Πρώτη ύλη για τον στιγμιαίο καφέ είναι ο καρπός του καφεόδεντου.. Όταν το καφεόδεντρο βγάλει καρπούς, αυτοί συλλέγονται προσεχτικά, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και αφαιρείται ο εξωτερικός φλοιός.

Ακολούθως ξεπλένονται με νερό ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας, και αφαιρείται το εσωτερικό φλούδι, ώστε να προκύψουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ.
Πριν συσκευασθούν σε σακιά και εξαχθούν σε όλο τον κόσμο, οι καρποί ταξινομούνται και ελέγχονται για να εξασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.
Η επιλογή γίνεται σχολαστικά από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, διασφαλίζοντας έτσι την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Σε επόμενη φάση γίνεται ανάμιξη των διαφόρων ειδών για να επιλεγεί και να προκύψει το γνωστό μας χαρμάνι. Μετά οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται και ακολούθως αλέθονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αναδεικνύοντας πλήρως τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.

O καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.

Ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές, μετά την εκχύλιση θερμαίνεται προκειμένου να αφυδατωθεί, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν στιγμιαίου καφέ.

Η διαδικασία αυτή γίνεται ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό. Μιλάμε λοιπόν για μια απολύτως φυσική διαδικασία που μας δίνει τη δυνατότητα να απολαύσουμε τον αγαπημένο σε πολλούς στιγμιαίο καφέ, είτε ζεστό, είτε κρύο σε μορφή Frappé.

Τι γίνεται όμως με τον αφρό του; Αυτός είναι φυσικός; Ασφαλώς και είναι. Γα την παρασκευή του frappe απαιτείται το «χτύπημά» του σε σέικερ ή με τη χρήση ειδικού μηχανήματος ανάμειξης. Ο αφρός του λοιπόν δεν είναι τίποτε άλλο από φυσαλίδες αέρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε νερό και καφέ (εξού και το καφέ χρώμα).

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr