Πόσο συχνά πρέπει να τρώνε όσπρια τα παιδιά

Τα όσπρια αποτελούν μια ομάδα ιδιαίτερα θρεπτικών τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Έτσι, η ένταξή τους στο διαιτολόγιο των παιδιών μπορεί να ενισχύσει την πρόσληψη συστατικών που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και τη διατήρηση της υγείας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, τα παιδιά θα πρέπει να καταναλώνουν όσπρια τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση και ιδανικά 2-3 φορές την εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στην επιλογή διαφορετικών ειδών. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, κάτι τέτοιο πιθανόν να είναι δύσκολο, αφού τα όσπρια δε θα λέγαμε ότι συγκαταλέγονται στα «αγαπημένα» τρόφιμα των παιδιών.

Σε κάθε περίπτωση, η υπομονή και επιμονή των γονέων αναφορικά με τη συστηματική κατανάλωσή τους σίγουρα αξίζει τον κόπο, δεδομένων των οφελών που έχουν να προσφέρουν. Στην προσπάθεια αυτή, η χρήση ορισμένων τεχνικών μπορεί να διευκολύνει την όλη διαδικασία, αυξάνοντας την αποδοχή των οσπρίων από τα παιδιά.

Ειδικότερα, μπορείτε να δοκιμάσετε «εναλλακτικές» συνταγές με όσπρια, συνδυάζοντάς τα με τρόφιμα που ήδη αρέσουν στα παιδιά ή προσθέτοντάς τα σε αγαπημένα τους φαγητά. Διαφορετικά, μπορείτε να ξεκινήσετε σερβίροντας μικρή ποσότητα οσπρίων στο παιδί σας και δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο αν και πόσο θα καταναλώσει, γεγονός που θα συμβάλλει στη σταδιακή εξοικείωσή του με αυτά.

Ακόμη, φροντίστε να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών ενοχλήσεων που ενδεχομένως αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να καταναλώσουν όσπρια, μουλιάζοντάς τα καλά και εναλλάσσοντας συχνά το νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι αποτελείτε πρότυπο για το παιδί σας και συνεπώς, δώστε το καλό παράδειγμα καταναλώνοντας όσπρια μπροστά του και εκφράζοντας την προτίμησή σας για αυτά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr