Πότε η ζυγαριά είναι σύμμαχος στη ρύθμιση του βάρους

Ο συνδυασμός ενός ισορροπημένου διατροφικού προτύπου με συστηματική άσκηση, αποτελεί σίγουρα τη βασικότερη προϋπόθεση για την αποτελεσματική ρύθμιση του βάρους.

Ωστόσο, η πορεία του σωματικού βάρους επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στις συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Σε αυτούς τους παράγοντες, περιλαμβάνεται και η παρακολούθηση του βάρους. Ειδικότερα, η τακτική μέτρηση του σωματικού βάρους, μπορεί να αποτελέσει μια χρήσιμη πρακτική, βοηθώντας το άτομο να εντοπίσει πιθανές μεταβολές και συνεπώς να τροποποιήσει κατάλληλα τις συνήθειές του, υιοθετώντας αλλαγές που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Αναφορικά με την προτεινόμενη συχνότητα ζύγισης, ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η μέτρηση του βάρους σε εβδομαδιαία βάση λειτουργεί βοηθητικά στην προσπάθεια απώλειας βάρους αλλά και στη διατήρηση της απώλειας, ενώ η συχνότερη ζύγιση, για παράδειγμα καθημερινά, δε φαίνεται να προσφέρει επιπρόσθετο όφελος.

Σε κάθε περίπτωση, εάν επιλέξετε να ζυγίζεστε πιο συχνά, θυμηθείτε πως μικρές αυξομειώσεις που παρατηρούνται από τη μία μέρα στην άλλη ή ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, είναι πιθανό να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η αυξημένη κατανάλωση νατρίου ή η φάση του κύκλου στις γυναίκες που μπορεί να οδηγήσουν σε παροδική κατακράτηση υγρών και να μην αντανακλούν το «πραγματικό» βάρος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr