Ίσως τα πιο συχνά περιστατικά που συναντάει κανείς τις επόμενες του Πάσχα ημέρες είναι τα γαστρεντερικά, κυρίως φουσκώματα, μετεωρισμοί, δυσπεψίες και δυσκοιλιότητα.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι κατά τη νηστεία το διαιτολόγιο είναι φτωχό σε ζωικά λίπη, τα οποία μειώνουν και επιβραδύνουν σημαντικά το ρυθμό κένωσης του στομάχου, ενώ παράλληλα η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων κυρίως υπό τη μορφή φυτικών ινών, αυξάνει τόσο την ταχύτητα διέλευσης των τροφών από το στομάχι όσο και την κινητικότητα του εντέρου.

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα ότι με το απότομο πέρασμα από ένα τέτοιο τύπο διαιτολογίου, στα ζωικά λίπη του εορταστικού τραπεζιού, δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Τα λιπαρά εμποδίζουν την κένωση του στομάχου, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση τροφών, η οποία σε συνδυασμό με μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, δημιουργεί έντονα φουσκώματα, δυσκοιλιότητα και επιγαστρικό άλγος.

Αν λοιπόν είστε και εσείς στους παθόντες ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές που θα επαναφέρουν την τάξη στο γαστρεντερικό σας σύστημα :


– Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά.

– Μειώστε την κατανάλωση κρέατος και λιπαρών γευμάτων

– Αυξήστε τα υγρά που καταναλώνετε μέσα από νερό, φρέσκους χυμούς αλλά και ωμά φρούτα και λαχανικά. 

– Αυξήστε την κίνηση και τη φυσική σας δραστηριότητα γενικότερα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr