Πρόκειται για ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς, οι οποίοι προβληματίζονται σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να
έχει η κατανάλωση τροφίμων με αυξημένη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων στην υγεία του παιδιού τους. Από την άλλη, το υψηλότερο κόστος των βιολογικών προϊόντων, αλλά και οι αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι τελικά ασφαλέστερα προς κατανάλωση σε σύγκριση με τα μη-βιολογικά, αποτελούν επιπλέον αιτίες προβληματισμού…

Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση και καθοδήγηση, καθώς τα βιολογικά προϊόντα έχουν κάνει σχετικά πρόσφατα την εμφάνισή τους στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα όσον αφορά στη μακροχρόνια επίδρασή τους στην υγεία και τις πιθανές διαφορές με τα αντίστοιχα «συμβατικά» προϊόντα.

Σε μια προσπάθεια να «ζυγίσει» τα υπάρχοντα δεδομένα, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, κατέληξε πρόσφατα στο συμπέρασμα πως αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι ότι η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, άπαχων πηγών πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι τα βιολογικά προϊόντα διαθέτουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, γεγονός επίσης σημαντικό για την υγεία των παιδιών, τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα στις πιθανές αρνητικές επιδράσεις των εν λόγω χημικών συστατικών.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι βιολογικά και μη-βιολογικά προϊόντα περιέχουν τις ίδιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο ένα παιδί να καταναλώνει τις προτεινόμενες μερίδες των διαφόρων ομάδων τροφίμων καθημερινά, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι βιολογικά, από το να λαμβάνει λιγότερες μερίδες βιολογικών προϊόντων, λόγω του υψηλότερου κόστους. Εάν βέβαια υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, η προτίμηση σε βιολογικά τρόφιμα είναι πιθανό να αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή για τα παιδιά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr