Πρέπει να κάνω προθέρμανση πριν τη γυμναστική και τι είδος

Η προθέρμανση αποτελεί ένα απαραίτητο συστατικό της σωστής άσκησης, πριν από κάθε προπόνηση Οι ειδικοί λένε ότι δεν πειράζει το να μειώσει κανείς το χρόνο προπόνησής του ελαττώνοντας τα σετ και τον χρόνο ξεκούρασης, αλλά μην κάνει εκπτώσεις στο ζέσταμα.
Το ζέσταμα είναι απαραίτητο προκειμένου να αυξηθεί η θερμοκρασία του σώματος και η κυκλοφορία του αίματος, να αρματωθούν οι μύες και να προετοιμαστούν οι σύνδεσμοι και οι τένοντες για την καταπόνηση που ακολουθεί. Διαρκεί 10-15 λεπτά και χωρίζεται σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση ασχολούμαστε με μία αεροβική δραστηριότητα χαμηλής έντασης (διάδρομος, ποδήλατο, κωπηλατική) για περίπου 10 λεπτά. Ένας εμπειρικός δείκτης ότι το σώμα ζεστάθηκε είναι η έναρξη της εφίδρωσης στους ραχιαίους.

Στη δεύτερη φάση, εξειδικεύουμε το ζέσταμα στο σημείο του σώματος που θα γυμνάσουμε. Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ένα σετ από την άσκηση που θα ακολουθήσει με το 50% του βάρους που σκοπεύουμε να σηκώσουμε για 15-20 επαναλήψεις.
Αν σκοπεύουμε να γυμνάσουμε ολόκληρο το σώμα, μπορούμε να κάνουμε ένα σετ κυκλικής προπόνησης χαμηλής έντασης, εκτελώντας μία άσκηση από κάθε μυϊκή ομάδα.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην αποχή από την γυμναστική για μερικές εβδομάδες ή στην χειρότερη περίπτωση μέχρι και στο κρεβάτι του πόνου και ένας από αυτούς είναι το κακό ή και καθόλου ζέσταμα πριν τη γυμναστική μας.

Από το Χάρη Κόγια, επιστημονικό συνεργάτη neadiatrofis.gr