Πρεβιοτικά και αύξηση βάρους στα παιδιά

Νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, δείχνει πως η κατανάλωση πρεβιοτικών μπορεί να μεταβάλλει τη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και να περιορίσει την αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων, τα οποία ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των υδατανθράκων, δεν πέπτονται από τον οργανισμό και λειτουργούν ως «τροφή» για τα προβιοτικά, δηλαδή προάγουν την ανάπτυξη και διατήρηση της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.
Για τους σκοπούς της μελέτης, ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Καναδά, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 42 υγιή παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών, που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Τα παιδιά, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων ή μια έλαβε το πρεβιοτικό ινουλίνη και η άλλη εικονικό σκεύασμα, για 16 εβδομάδες.

Συνολικά, παρατηρήθηκε μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους και επιλεκτική μεταβολή στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας, στα παιδιά που έλαβαν το πρεβιοτικό. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα των 4 μηνών παρέμβασης, η ερευνητική ομάδα εκτίμησε πως η συνολική αύξηση του βάρους μέσα σε ένα χρόνο θα ήταν 3 κιλά για τα παιδιά που έλαβαν το πρεβιοτικό, έναντι 8 κιλών για όσα έλαβαν το εικονικό σκεύασμα.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, πρόκειται για την πρώτη καλά σχεδιασμένη μελέτη που εξετάζει την επίδραση της λήψης πρεβιοτικών στη σύνθεση της εντερικής μικροχλωρίδας υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες, πριν οδηγηθούμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr