Προεφηβεία – Ίσως η πιο κρίσιμη ηλικία για το βάρος ενός παιδιού

Η προεφηβεία, δηλαδή η ηλικία από τα εφτά με οχτώ χρόνια μέχρι τα δώδεκα, αποτελεί μια ιδιαίτερη ηλικία για την ψυχοσύνθεση και την ανάπτυξη ενός παιδιού.
Ιδιαιτέρως όσον αφορά τη σύσταση σώματος και το βάρος του, είναι ίσως η πιο κρίσιμη ηλικία, που θα καθορίσει σε μεγάλο ποσοστό και τις πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας στο μέλλον.

Αυτό λοιπόν που πρέπει καταρχήν να τονιστεί είναι ότι κατά την περίοδο αυτή το σώμα του παιδιού αλλάζει. Οι ορμονικές προσαρμογές, κυρίως στα κορίτσια αλλά και στα αγόρια, που υφίσταται ένα παιδί καθώς προετοιμάζεται για την ήβη του, έχουν ως αποτέλεσμα να διαμορφώνει ένα λίγο διαφορετικό σωματότυπο.

Χρειάζεται ωστόσο πολύ προσοχή, καθώς η περίοδος αυτή αποτελεί τη λεγόμενη περίοδο «λιπογεννετικής έκρηξης». Είναι μαζί με την εμβρυϊκή ζωή, η περίοδος εκείνη που το παιδί φτιάχνει λιποκύτταρα, διαμορφώνει δηλαδή τις λιποαποθήκες για την υπόλοιπη ζωή του. Ένα παιδί με περισσότερα λιποκύτταρα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να τα γεμίσει και να οδηγηθεί στο μέλλον σε παχυσαρκία.

Προσοχή λοιπόν στη διατροφή και τον τρόπο ζωής των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες. Είναι καλό να υπάρχει ένας καλός προγραμματισμός στα γεύματα του και ίσως το βασικότερο να ενταχθεί σε κάποια δραστηριότητα, ούτως ώστε να ασκείται σε συστηματική βάση.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr