Προσοχή στα ενεργειακά ποτά

Νέα ανασκόπηση ερευνητικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health, δείχνει πως η συστηματική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία.

Τα περισσότερα ενεργειακά ποτέ περιέχουν νερό, ζάχαρη, καφεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και ορισμένα διεγερτικά συστατικά όπως το γκουαρανά, η ταυρίνη και το τζίνσενγκ. Μάλιστα, κάποια μπορεί να περιέχουν έως και 100 mg καφεΐνης ανά 30 ml, ποσότητα 12 φορές μεγαλύτερη από ένα ρόφημα καφέ. Για τους ενήλικες η ημερήσια πρόσληψη έως και 400 mg καφεΐνης δε φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις, ενώ για τα παιδιά και τους εφήβους δεν έχουν καθοριστεί ασφαλή όρια πρόσληψης.

Τα αποτελέσματα της ανασκόπησης, δείχνουν πως η κατανάλωση ενεργειακών ποτών έχει συσχετισθεί με ριψοκίνδυνες συμπεριφορές, όπως η κατάχρηση ουσιών και η επιθετικότητα, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, υπέρτασης, παχυσαρκίας, βλαβών στους νεφρούς, κόπωσης, στομαχικού άλγους και ευερεθιστότητας, που αποδίδονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και καφεΐνη.

Επιπλέον, η ανασκόπηση δίνει έμφαση στην ανησυχητικά αυξανόμενη συνήθεια του συνδυασμού ενεργειακών ποτών και αλκοόλ. Ειδικότερα, έχει φανεί πως τα εν λόγω ροφήματα πιθανόν να «κρύβουν» τα συμπτώματα της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερη πρόσληψή του.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός μελετών στο συγκεκριμένο ερευνητικό πεδίο είναι περιορισμένος, εν τούτοις υπάρχουν ενδείξεις πως οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών είναι σημαντικές και υπερισχύουν των πιθανών βραχυπρόθεσμων οφελών. Κλείνοντας, προτείνουν τον περιορισμό της πώλησης ενεργειακών ποτών σε παιδιά και εφήβους και τη θέσπιση ορίων ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης σε αυτές τις ηλικίες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr