Προσοχή στην κρυφή φρουκτόζη τροφών και ροφημάτων

Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η κατανάλωση

ροφημάτων που περιέχουν πρόσθετη φρουκτόζη είναι πιο επιβαρυντική για τη μεταβολική υγεία, συγκριτικά με την πρόσληψη φρουκτόζης από φυσικές πηγές.

Η φρουκτόζη είναι φυσικό συστατικό πολλών τροφίμων, όπως τα φρούτα, οι φυσικοί χυμοί, το μέλι και ορισμένα λαχανικά. Ωστόσο, η βιομηχανία τροφίμων τη χρησιμοποιεί και ως πρόσθετο σε προϊόντα όπως τα αναψυκτικά, τα δημητριακά, και πολλά επιδόρπια και αρτοσκευάσματα. Αν και παλαιότερα, η φρουκτόζη είχε θεωρηθεί καλή εναλλακτική επιλογή έναντι της ζάχαρης, ειδικά για ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, νεότερα δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία.

Για τους σκοπούς της παρούσας ανάλυσης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 155 μελέτες, οι οποίες εξέταζαν με ποιο τρόπο επιδρά η φρουκτόζη που περιέχεται σε διάφορα είδη τροφίμων και ροφημάτων, στα επίπεδα γλυκόζης υγιών ατόμων και ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της ανασκόπησης έδειξαν πως τα περισσότερα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη ως φυσικό συστατικό δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αντίθετα, τα ροφήματα που περιέχουν πρόσθετη φρουκτόζη, όπως τα αναψυκτικά και οι συσκευασμένοι χυμοί φαίνεται ότι λειτουργούν επιβαρυντικά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν πως η προέλευση της φρουκτόζης παίζει σημαντικό ρόλο και διαφοροποιεί τις μεταβολικές της δράσεις. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν πως απαιτούνται περισσότερες μελέτες καλής μεθοδολογικής ποιότητας, προκειμένου να καταλήξουμε σε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr