Μπαίνουμε σιγά σιγά σε μια περίοδο που βρίσκει πολλούς σε αναζήτηση της ιδανικότερης δίαιτας, που θα τους βοηθήσει να «ξεφορτωθούν» τα περιττά κιλά γρήγορα και αποτελεσματικά.

Στην προσπάθεια αυτή, πολλά διατροφικά σχήματα, που ισχυρίζονται ότι συμβάλλουν στην «αποτοξίνωση» του οργανισμού, γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή.

Αρχικά, είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί πως τα όργανα του σώματος διαθέτουν κατάλληλους και πολύ αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την απομάκρυνση «τοξινών» και άχρηστων ουσιών, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων και ο αποκλεισμός άλλων για ορισμένο χρονικό διάστημα μπορεί να ενισχύσει ή να επιταχύνει την εν λόγω διαδικασία.

Από την άλλη, οι δίαιτες «αποτοξίνωσης» αποτελούν συνήθως διατροφικά σχήματα με αρκετούς περιορισμούς και απαιτούν μεγάλες αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου, οι οποίες δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα το χαμένο βάρος να επανακτάται πολύ σύντομα. Ακόμη, ο αποκλεισμός τροφίμων ή και ολόκληρων ομάδων από το διαιτολόγιο καθιστά δύσκολη την επίτευξη θρεπτικής ισορροπίας, ενώ είναι πολύ πιθανό να στερεί πολύτιμα συστατικά από τον οργανισμό.

Τέλος, το μεγάλο έλλειμα θερμίδων που συχνά δημιουργούν, οδηγεί κυρίως σε απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας και όχι λίπους, γεγονός που έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στη σύσταση σώματος, όσο και στο μεταβολισμό. Επομένως, εάν σκέφτεστε να ξεκινήσετε μια δίαιτα «αποτοξίνωσης» θα προτείναμε να αναθεωρήσετε και να στοχεύσετε στην υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου διαιτολογίου, ιδανικά σε συνδυασμό με άσκηση, που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr