Προσοχή στα trans λιπαρά σε τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά

Αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών που δεν τα θέλουμε στη διατροφή μας και πολύ περισσότερο στη διατροφή των παιδιών. Μιλάμε για τα trans λιπαρά οξέα, που προκύπτουν κυρίως κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια.
Τα trans λιπαρά οξέα φαίνεται να εμπλέκονται στους μηχανισμούς αθηροσκλήρωσης. Συγκεκριμένα, επάγουν αυξήσεις στα επίπεδα της ‘κακής’ LDL- χοληστερόλης και κατά συνέπεια προδιαθέτουν την εναπόθεση λιπώδους πλάκας στα αγγεία μας. Το παρόν γεγονός αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων , αυξάνοντας τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από αυτά. Μάλιστα, φαίνεται να είναι περισσότερα αθηρογόνα από τα κορεσμένα λιπαρά οξέα. Δρουν αθροιστικά, με αποτέλεσμα όσο μεγαλύτερα διαστήματα τα καταναλώνουμε, τόσο πιο πιθανό να δημιουργήσουν προβλήματα.

Το πρόβλημα είναι ότι τα βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα που καταναλώνονται από παιδιά. Πηγές τους αποτελούν προτηγανισμένα και τηγανητά τρόφιμα, όπως πατάτες τηγανιτές, donuts, τυποποιημένα προϊόντα εμπορίου όπως μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια κ.α.. Θα πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι όταν το προϊόν είναι γεμιστό, με ρευστή σοκολάτα, π.χ. μπισκότα, κρουασάν κ.α., η περιεκτικότητα σε trans είναι μεγάλη.

Από τα παραπάνω μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητό ότι όσο λιγότερα επεξεργασμένα και τυποποιημένα τρόφιμα περιλαμβάνονται στη διατροφή ενός παιδιού τόσο πιο χαμηλές είναι οι ποσότητες των trans λιπαρών οξέων που προσλαμβάνει. Τα παρόντα επιστημονικά ευρήματα θέτουν επιτακτική την ανάγκη για περιορισμό της πρόσληψης αυτών από τη διατροφή ενός παιδιού, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι δεν ξανατρώει ποτέ ένα πατατάκι ή ένα μπισκότο. Ωστόσο, καλό είναι να αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr