Δεν είναι λίγοι εκείνοι που συστηματικά χρησιμοποιούν κάποιο αντιόξινο σκεύασμα για να ανακουφιστούν από τις καούρες ή για να μην τους πέφτει βαρύ το φαγητό.
Ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να σχετίζεται και με ανεπιθύμητες ενέργειες. Σ

ύμφωνα λοιπόν με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA, η συνεχής χρήση αντιόξινων για 2 χρόνια ή και περισσότερο, συνδέεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12. Η βιταμίνη Β12 είναι μια από τις σημαντικότερες βιταμίνες και ανεπάρκειά της σχετίζεται με νευρολογικά προβλήματα.

Ωστόσο τα αντιόξινα καταστέλλουν την παραγωγή γαστρικού οξέος στο στομάχι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαπορρόφηση της βιταμίνης Β12.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα αυτά δεν συνιστούν τη μη χορήγηση θεραπείας με αντιόξινα σε άτομα με σαφείς ενδείξεις για τη θεραπεία, αλλά οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να ασκούν τη δέουσα επαγρύπνηση κατά τη συνταγογράφηση αυτών των φαρμάκων και να χρησιμοποιείται η χαμηλότερη δυνατή αποτελεσματική δόση, όταν μιλάμε για μακροχρόνιες θεραπείες.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr