Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ροφημάτων ενέχουν σημαντικούς κινδύνους. Υπάρχουν δύο χημικές ουσίες που χρειάζονται προσοχή στα πλαστικά :
Οι φθαλίδες και η βισφαινόλη Α.
Οι φθαλίδες είναι χημικά που κάνουν το πλαστικό πιο εύκαμπτο. Μπορούν να «μεταναστεύσουν από το πλαστικό όταν αυτό ζεσταθεί προς το ρόφημα ή το τρόφιμο που περιέχεται στη συσκευασία.
Μπορεί να προκαλέσουν μακροπρόθεσμα ορμονικές διαταραχές και γενετικές δυσμορφίες.
Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει σε ποια επίπεδα δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα.

Η βισφαινόλη Α ή BPA είναι πιο επικίνδυνη. Χρησιμοποιείται παντού. Από πλαστικά μέχρι χαρτιά. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές (FDA) έχουν καταστήσει υποχρεωτική την αναγραφή του BPA σε βρεφικά μπουκάλια, λόγω τη σύνδεσή της με καθυστερήσεις στην ανάπτυξη.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή στη χρήση πλαστικών μπουκαλιών και συσκευασιών, ιδιαίτερα κατά το ζέσταμά τους σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, το ποσό των χημικών που θα περάσει στο τρόφιμο ή το ρόφημα εξαρτάται από το είδος του πλαστικού, το χρόνο θέρμανσης στο φούρνο μικροκυμάτων και την κατάστασή του.

Παλιές, χτυπημένες και πολυπλυμένες, πολλές φορές μεταφέρουν περισσότερες τοξίνες κατά το ζέσταμά τους. Το ξαναζέσταμα επίσης φαγητών λιπαρών σε πλαστικά ενδέχεται να απορροφά περισσότερα χημικά, καθώς λιπαρές ύλες με κρέμες και βούτυρο απορροφούν περισσότερο.

Αν θέλετε λοιπόν να ζεστάνετε φαγητό χρησιμοποιείτε καλύτερα άλλες συσκευασίες όπως από γυαλί ή κεραμικές.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr