Πολλά έχουν ειπωθεί σχετικά με την σημασία της διατροφής και των θρεπτικών συστατικών που προσλαμβάνουμε καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε, και τα κρυολογήματα του χειμώνα.
Ωστόσο, κάτι που δεν γνωρίζατε και θα κάνει πολλούς ιδιαίτερα ευτυχείς, είναι ότι μια αγαπημένη απόλαυση, ο καφές, μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι των ιών.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές και μια μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Food and Chemical Toxicology, εκχύλισμα καφέ ανέστειλε τον πολλαπλασιασμό του ιού του έρπητα τύπου Ι, όταν προστέθηκε σε μέσο καλλιέργειας μολυσμένων κυττάρων, σε δόσεις του ενός πέμπτου της συγκέντρωσης που είναι κατάλληλη προς κατανάλωση.

Οι επιστήμονες αποδίδουν την παραπάνω δράση του καφέ σε δύο πιθανούς μηχανισμούς. Πρώτον, εκτιμάται ότι τα συστατικά του καφέ προκαλούν απ’ ευθείας μείωση της μολυσματικής ικανότητας του ιού και, δεύτερον, ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό απογόνων του ιού στα κύτταρα που μολύνονται.

Φυσικά, κάτι τέτοιο θα πρέπει να τύχει περαιτέρω διερεύνησης, αλλά γενικότερα ο καφές αποτελεί σήμερα αντικείμενο έντονης επιστημονικής μελέτης, σε σχέση με τα οφέλη που μπορεί να παρέχει στην υγεία μας.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr