Προσθέστε χρώμα στο φαγητό σας και όφελος στην υγεία σας επιλέγοντας πιπεριά

Οι πιπεριές, ή αλλιώς Capsicum annuum, αποτελούν ένα ιδιαίτερα αγαπημένο λαχανικό τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Είναι μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας λαχανικών στην οποία ανήκουν επίσης η πατάτα, η ντομάτα και η μελιτζάνα.
Οι πιπεριές μπορούν να προσδίδουν άρωμα, γεύση και χρώμα στις σαλάτες και στα φαγητά που προστίθενται, και για αυτό άλλωστε αποτελούν το μυστικό γεύσης των πιάτων πολλών νοικοκυρών και μαγείρων.

Η πραγματική σύσταση των πιπεριών σε θρεπτικά και φυτο-θρεπτικά συστατικά είναι εντυπωσιακή. Οι πιπεριές είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών όπως της βιταμίνης C, της βιταμίνης Α, της βιταμίνης Β6, της βιταμίνης Ε και του φυλλικού οξέος, ενώ παράλληλα παρέχουν κάλιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Επίσης, οι πιπεριές δεν είναι απλά μια καλή πηγή καροτενοειδών, αλλά σε αυτές απαντώνται πάνω από 30 διαφορετικά μέλη της οικογένειας αυτών.

Μια πρόσφατη μελέτη από την Ισπανία η οποία εξέτασε το περιεχόμενο ορισμένων συνήθων τροφίμων σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, και έξι καροτενοειδή (άλφα-καροτένιο, β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και κρυπτοξανθίνη) διαπίστωσε ότι μόνο δύο λαχανικά περιέχουν τουλάχιστον τα δύο τρίτα όλων των προαναφερθέντων θρεπτικών συστατικών. Ένα από αυτά τα τρόφιμα ήταν η ντομάτα, και η άλλη ήταν η πιπεριά.

Μάλιστα, παρά τη χαμηλή περιεκτικότητά των πιπεριών σε λίπος, καθώς ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένων πιπεριών παρέχει πολύ λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους, επιτελείται αποτελεσματική απορρόφηση των λιποδιαλυτών συστατικών της, όπως των καροτενοειδών, της βιταμίνη Ε και Α.

Το ξεχωριστό διατροφικό προφίλ τους σε συνδυασμό με το πλούσιο σε φλαβονοειδή περιεχόμενό τους, έχει οδηγήσει στο να αποδοθούν ποικίλα οφέλη στην κατανάλωσή τους, με την αντιοξειδωτική, την αντιφλεγμονώδη και την αντικαρκινική δράση τους να αποτελούν τις πιο μελετημένες και σαφώς προσδιορισμένες μεταξύ αυτών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι και τα πρόσφατα δεδομένα που φαίνεται να συνδέουν την κατανάλωση πιπεριών με την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr