Ραπανάκια – Εσείς θα τρώγατε «ρίζες»;

Πρόκειται για τροφές που φυτρώνουν μέσα στο έδαφος και όχι καρποί δέντρων.
Oι ρίζες μπορεί να έγιναν μόδα και να τις συναντάμε σε εστιατόρια πολυτελείας, αλλά, εκτός από την εξαιρετική τους γεύση, είναι και «βόμβες» ενέργειας και θρεπτικών ουσιών.

Oι ρίζες γενικότερα είναι οι «αποθηκευτικοί» χώροι των πολύτιμων συστατικών των φυτών. Εκεί βρίσκονται όλα τα ιχνοστοιχεία και οι βιταμίνες τους.

Αξίζει, λοιπόν, να μπουν και αυτές στην κουζίνα σας, ώστε και το διαιτολόγιό σας να αποκτήσει ποικιλία και να ωφεληθείτε από τη μοναδική διατροφική τους αξία.
Ας γνωρίσουμε μία από τις πιο γνωστές που δεν είναι άλλο από το ραπανάκι
Τα ραπανάκια καλλιεργούνται εύκολα και γρήγορα. Μεγαλώνουν σε εύφορο έδαφος και δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ποσότητες φυτοφαρμάκων.

Η θρεπτική τους αξία ανά 100 γραμμάρια σε μακροθρεπτικά συστατικά είναι :
• Θερμίδες 16
• Πρωτεΐνες 0,7 γραμμάρια.
• Υδατάνθρακες 3,4 γραμμάρια
• Φυτικές Ίνες 1,6 γραμμάρια

Πώς σας ωφελούν
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες, αλλά αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, ριβοφλαβίνης, μαγνησίου, χαλκού και ασβεστίου. Συμβάλλουν στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας, της δυσπεψίας και των αρθριτικών.

Πώς να τα καταναλώσετε
Θεωρούνται ορεκτικά και ταιριάζουν στις σαλάτες. Χρησιμοποιούνται και για γαρνιτούρα, ακόμα και σε πολυτελή εστιατόρια.
Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τις θρεπτικές τους ουσίες, είναι καλό να τα καταναλώνετε ωμά και όσο πιο φρέσκα γίνεται.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr