Ρεβιθάδα σε σκεπασταριά

Υλικά
½ κιλό ρεβίθια (μουσκεμένα για 8 ώρες)
1 κουτάλι τσαγιού σόδα
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού Χωριό ελαιόλαδο Αειφόρο
3 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
1 ½ κιλό νερό
χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε νερό. Το πρωί τους ρίχνουμε τη σόδα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να μουλιάσουν. Στη συνέχεια, τα ξεπλένουμε καλά (3-4 νερά) και τα ρίχνουμε στη σκεπασταριά (πήλινο σκεύος για τη ρεβιθάδα). Αφού καθαρίσουμε τα κρεμμύδια, τα κόβουμε σε φέτες πλατιές και λεπτές και τα ρίχνουμε στο σκεύος μαζί με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη (προαιρετικά). Στο τέλος, ρίχνουμε νερό, περίπου 4 δάχτυλα κάτω από το λαιμό της σκεπασταριάς, και τη σκεπάζομε με το καπάκι (το νερό που προσθέτουμε πρέπει γέρνοντας στο πλάι τη σκεπασταριά να φθάνει στην άκρη του χείλους της και συγχρόνως να καλύπτει τα ρεβίθια). Ετοιμάζουμε λίγο ζυμάρι με νερό και αλεύρι. Τα πλάθουμε σε μια λωρίδα. Τόση σε μέγεθος, ώστε να καλύψει το καπάκι γύρω – γύρω. Αυτό γίνεται για να μην φύγει η μυρωδιά, και να μείνουν τα συστατικά όλα. Το φαγητό σιγοψήνεται όλη τη νύχτα για 6 ώρες στους 150 C και το πρωί είναι έτοιμο.

Πηγή : minervahorio.gr