Ρόδι: Γνωρίστε την αξία και τις διατροφικές του ιδιότητες

Το ρόδι ανήκει στα χειμερινά φρούτα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα «διάσημο», καθώς ερευνητικά δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας δείχνουν πως η κατανάλωσή του συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Πράγματι, πρόκειται για ένα φρούτο υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο περιέχει φυτικές ίνες και πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κάλιο και φυλλικό οξύ.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού, επικεντρώνεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει. Ειδικότερα, το ρόδι διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες -ξεπερνώντας το κόκκινο κρασί- και ανθοκυανίνες. Τα εν λόγω συστατικά ασκούν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού από την επιβλαβή δράση των ελευθέρων ριζών και μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες.

Έτσι, πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει τον καρδιο-προστατευτικό ρόλο του ροδιού, συσχετίζοντας την κατανάλωσή του με ελάττωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης, αλλά και της συσσώρευσής της στα τοιχώματα των αγγείων, που συμβάλλει στην εμφάνιση αθηροσκλήρωσης. Από την άλλη, φαίνεται ότι το ρόδι πιθανόν να διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη της εμφάνισης ορισμένων μορφών της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν είναι ικανό να «προλάβει» την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Ωστόσο, το ρόδι μπορεί σαφώς να ενισχύσει τη θρεπτική αξία του χειμερινού μας διαιτολογίου και να αποτελέσει μέρος ενός γενικότερα υγιεινού και ισορροπημένου διατροφικού προτύπου, που συνδέεται στενά με τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας τους οργανισμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr