Μια πλήρης και γευστική σαλάτα. Η κινόα θεωρείται μια από τις σύγχρονες υπερτροφές. Αποτελεί πηγή πλήρους πρωτεΐνης, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των φυτικών τροφών.
Επιπλέον, είναι μια καλή πηγή διαιτητικών ινών και φωσφόρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο. Η κινόα είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου, και ως εκ τούτου είναι χρήσιμη για χορτοφάγους και για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης, ψημένη (από βάζο)
300 γρ. κινόα
750 ml ζωμός λαχανικών, σπιτικός
1 ματσάκι μαϊντανό, χοντροκομμένο
ξύσμα και χυμός από ένα λεμόνι, ακέρωτο
αλάτι
1 πρέζα ζάχαρη
350 γρ. χαλούμι, κομμένο σε 8 φέτες

Εκτέλεση
Σε ένα μεσαίο τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σε δυνατή φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά, κατόπιν προσθέτουμε την κινόα και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά ακόμα. Προσθέτουμε το ζωμό, σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μεσαία σκάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει η κινόα, προσθέτουμε τον μισό μαϊντανό και ανακατεύουμε.. Στο μεταξύ, ανακατεύουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού με τον υπόλοιπο μαϊντανό και το λάδι, μια μεγάλη πρέζα ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι.
Σε μια γκριλιέρα ή στο γκριλ του φούρνου ψήνουμε το χαλούμι και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό. Σερβίρουμε τη σαλάτα μαζί με το χαλούμι, περιχύνοντας με το μείγμα του λεμονιού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr