Μια εξαιρετικά θρεπτική σαλάτα, που συνδυάζει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Όλα δηλαδή τα μακροθρεπτικά συστατικά που θέλουμε από ένα γεύμα, μαζί με πολλές βιταμίνες συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

Υλικά (Για 4 μερίδες)
100 γρ. φακές
1 φύλλο δάφνης
30 γρ. πλιγούρι ψιλό
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 ματσάκι ρόκα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 σφηνάκι μπαλσάμικο
Δυόσμος
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένετε το πλιγούρι σε ένα σουρωτήρι και το βάζετε να μουλιάσει για 1 ώρα περίπου σε ζεστό νερό. Το στραγγίζετε πολύ καλά και το τοποθετείτε σε ένα μπολ. Χτυπάτε ελαφρά με ένα πιρούνι το χυμό λεμονιού με 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο, το δυόσμο ψιλοκομμένο , το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε με αυτό το πλιγούρι. Βράζετε τις φακές με ένα φύλλο δάφνης. Μόλις μαλακώσουν και είναι έτοιμες, τις σουρώνετε, τις ξεπλένετε με κρύο νερό και τις στραγγίζετε καλά. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα κόβετε σε φέτες. Βάζετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν. Τα σβήνετε με το μπαλσάμικο και τα αφήνετε για λίγο στην άκρη. Πλένετε και στραγγίζετε τα φύλλα ρόκας. Τέλος, αναμιγνύετε το πλιγούρι με τις φακές, προσθέτετε τη ρόκα και από πάνω τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr