Σαρδέλες και υγεία

Η σαρδέλα είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό ψάρι, που προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, το χαμηλό της κόστος, μας επιτρέπει να την καταναλώνουμε συχνότερα, γεγονός που μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με απαραίτητα συστατικά και να αναβαθμίσει τη διατροφική του αξία.

Αρχικά, οι σαρδέλες ανήκουν στις πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Από την άλλη, προσφέρουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, βιταμίνη Β12, ασβέστιο και φώσφορο. Ακόμη, το διατροφικό προφίλ της σαρδέλας συμπληρώνεται από σημαντικά ποσά μαγνησίου, ψευδαργύρου, σιδήρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Ε και βιταμίνης Α.

Τέλος, οι σαρδέλες ανήκουν στις λίγες διατροφικές πηγές της πολύτιμης βιταμίνης D, ενώ συγκαταλέγονται στα ψάρια χαμηλής επικινδυνότητας, όσον αφορά στην πιθανότητα επιμόλυνσης με περιβαλλοντικούς ρύπους και βαρέα μέταλλα, γεγονός που τα καθιστά ασφαλέστερα προς κατανάλωση από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως τα παιδιά, οι έγκυοι και οι θηλάζουσες.

 

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr