Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν μια ομάδα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, που συμμετέχουν σε πλήθος μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού.

Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω σύμπλεγμα ανήκουν η θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), η νιασίνη (βιταμίνη Β3), το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), η πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6), η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12.

Βασικός τους ρόλος είναι η συμμετοχή στην κυτταρική αναπαραγωγή και το μεταβολισμό των μακροθρεπτικών συστατικών. Συνεπώς, είναι απαραίτητες ώστε ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά και τις πρωτεΐνες που λαμβάνονται μέσω της τροφής, για την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, ενώ παράλληλα, συμμετέχουν στη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Επιπλέον, η επαρκής πρόσληψή τους είναι βασική προϋπόθεση για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β βρίσκονται σε πολλά είδη τροφίμων, όπως τα προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα αβγά, το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά. Έτσι, η κατανάλωση ενός διαιτολογίου, που περιλαμβάνει τακτική κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων από όλες τις ομάδες, μπορεί να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας του οργανισμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr