Η σημασία της πρόσληψης υγρών για ένα παιδί

Η καλή ενυδάτωση αποτελεί βασικό παράγοντα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σε όλες τις ηλικίες.

Στην περίπτωση των παιδιών, η σωστή ενυδάτωση είναι κάτι που περνά σε μεγάλο βαθμό από το χέρι των γονέων, αφού εκείνοι αποφασίζουν τι ροφήματα θα προσφέρουν στο παιδί τους, αλλά και πόσο συχνά θα του υπενθυμίζουν να πίνει νερό, δεδομένου ότι εκείνο μπορεί να «ξεχαστεί» για αρκετή ώρα και να ζητήσει τελικά κάποιο ρόφημα όταν πλέον αισθανθεί έντονο αίσθημα δίψας.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως όταν εμφανίζεται το αίσθημα δίψας, έχει ήδη χαθεί περίπου το 2% του βάρους σε νερό, ενώ ακόμη και απώλεια της τάξης του 1% μπορεί να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης και απόδοσης. Επιπλέον, η χαμηλή πρόσληψη νερού και υγρών μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ή επιδείνωση της δυσκοιλιότητας, ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά.

Πόσο νερό πρέπει όμως να πίνει ένα παιδί, ανάλογα με την ηλικία του; Σε γενικές γραμμές, οι ανάγκες του οργανισμού σε υγρά διαφοροποιούνται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, το μέγεθος του σώματος και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, αλλά ενδεικτικά ξεκινούν από 5 ποτήρια ανά ημέρα για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών και φτάνουν μέχρι τα 10-12 ποτήρια στην ηλικία των 14-18 ετών.

Ακόμη, είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς πως ελέγχοντας το χρώμα των ούρων μπορεί εύκολα να αξιολογήσει τα επίπεδα υδάτωσης. Ειδικότερα, όσο πιο σκουρόχρωμα είναι τα ούρα, τόσο μεγαλύτερη και η πιθανότητα ανεπαρκούς ενυδάτωσης. Τέλος, στόχος θα πρέπει να είναι οι ανάγκες σε υγρά να καλύπτονται από υγιεινά ροφήματα, με το νερό να αποτελεί την πρώτη επιλογή.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr