Η νηστεία της Μ. Σαρακοστής αποτελεί μια περίοδο με ιδιαίτερα διατροφικά χαρακτηριστικά. Χαρακτηρίζεται από αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα και αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ζυμαρικών, ψωμιού, οσπρίων, λαδερών φαγητών και ελαιόλαδου.

Τα διατροφικά αυτά χαρακτηριστικά της έχουν σαφέστατα πολλά και σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Ωστόσο κάποιες φορές μπορεί να δημιουργηθούν και κάποια προβλήματα και ένα από αυτά είναι η μειωμένη πρόσληψη πρωτεϊνών και αμινοξέων.

Τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας συνηθίζουμε να τις προσλαμβάνουμε καθημερινά από τα ζωικά προϊόντα. Παιδιά και έφηβοι, έγκυες, αθλητές, άτομα με πολύ χαμηλό σωματικό βάρος αποτελούν ομάδες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις από τη χαμηλή πρόσληψη υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, για αυτό και θα πρέπει να κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές στη διατροφή τους, που θα τους εξασφαλίσουν επαρκή διαθεσιμότητα πρωτεϊνών και στη νηστεία.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό να εντάξουν στο νηστίσιμο διαιτολόγιο τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες, όπως τα θαλασσινά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα μανιτάρια. Για ένα ακόμη καλύτερο και πιο πλήρες θρεπτικό αποτέλεσμα είναι σημαντικό να τα συνδυάσουν με ρύζι και να επιλέξουν το κατάλληλο ψωμί για την καθημερινή τους διατροφή, ένα πολύ χρήσιμο «όχημα» για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο με πρωτεΐνη το νηστίσιμο διαιτολόγιο. Μία ιδανική πρόταση ψωμιού είναι το ψωμί με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι.

Το δίκοκκο σιτάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια αποτελεί αντικείμενο έντονου διατροφικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα στα πολλά και ευεργετικά οφέλη του είναι ότι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών. Κατά συνέπεια, η ένταξη του ψωμιού με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι στα γεύματά μας, θα βοηθήσει να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες ποσότητες πρωτεΐνης και στη νηστεία. Έτσι όταν για παράδειγμα τρώμε ένα λαδερό φαγητό όπως τα φασολάκια ή ο αρακάς μπορούμε να το συνοδεύσουμε με 2 φέτες ψωμί με δίκοκκο σιτάρι. Ή όταν θέλουμε ένα δυναμωτικό πρωινό μπορούμε να το συνδυάσουμε με ταχίνι ή μέλι.

Μπορούμε να βρούμε ψωμί σε φέτες με δίκοκκο σιτάρι σε δύο γεύσεις, σταρένιο ή ολικής άλεσης, σε όλα τα super markets. Εντάσσοντας το ψωμί με δίκοκκο σιτάρι στη διατροφή μας θα βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να καλύψει πιο εύκολα κάποιες από τις ημερήσιες ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά κατά την περίοδο της νηστείας, ενώ δεν θα στερούμαστε της γεύσης.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr