Η σημασία του να μαγειρεύει ένα παιδί για τη διατροφή του

Η εξοικείωση των παιδιών με τα τρόφιμα και το φαγητό, αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία, που όπως δείχνει η επιστημονική βιβλιογραφία, πιθανότατα ξεκινά ήδη από την ενδομήτριο ζωή.

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολλές μεθόδους και τεχνικές για να το βοηθήσουν να διευρύνει τους γευστικούς του ορίζοντες, να εισάγει περισσότερα τρόφιμα στο διαιτολόγιό του και να χτίσει μια υγιή σχέση με το φαγητό.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντικό ρόλο παίζει η δημιουργία ευχάριστων συναισθημάτων και η απόκτηση θετικών και διασκεδαστικών εμπειριών από τα παιδιά, που μπορούν να τα βοηθήσουν να δουν με …άλλο μάτι τα «δύσκολα» τρόφιμα και να διευρύνουν την ποικιλία των φαγητών που καταναλώνουν. Η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού, μπορεί σίγουρα να προσφέρει τέτοιες εμπειρίες, εφόσον εξασφαλιστεί φυσικά ότι τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες ασφάλειας.

Ειδικότερα, εμπλέκοντας τα παιδιά στη διαδικασία παρασκευής του φαγητού, τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν πληροφορίες για τα διάφορα τρόφιμα με ευχάριστο τρόπο, να τα επεξεργαστούν και να πειραματιστούν με αυτά, χρησιμοποιώντας όλες τις αισθήσεις τους, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την αποδοχή τους και την πιθανότητα να τα καταναλώσουν.

Επιπλέον, η συμμετοχή τους στο μαγείρεμα μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη, βοηθώντας τα να αναπτύξουν ικανότητες και δεξιότητες όπως η επικοινωνία, να μάθουν κανόνες ασφάλειας και συμπεριφοράς και να ενισχύσουν το αίσθημα ευθύνης και αυτό-αποτελεσματικότητας.

Συνεπώς, μη διστάσετε να βάλετε το παιδί σας στην κουζίνα, επιλέγοντας ωστόσο περιστάσεις όπου θα έχετε αρκετό χρόνο και υπομονή για να ασχοληθείτε μαζί του και να μετατρέψετε τη διαδικασία σε μια δραστηριότητα διατροφικής -και όχι μόνο – διαπαιδαγώγησης.