Συμπληρώματα διατροφής και οστεοπόρωση

Μια ομάδα ερευνητών από τον Καναδά μετά από εκτενή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τα θρεπτικά στοιχεία που φαίνεται να ενισχύουν την οστική υγεία, εκτέλεσε ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Ειδικότερα οι ερευνητές μελέτησαν 77 ασθενείς, κατά πλειοψηφία μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες μετά από προηγούμενη αποτυχημένη αγωγή με φάρμακα (62%) ή λόγω άρνηση λήψης φαρμακευτικής αγωγής (38%) δέχτηκαν να λάβουν συμπληρώματα με τα εξής μικροθρεπτικά συστατικά: βιταμίνη D, βιταμίνη Κ, στρόντιο, μαγνήσιο και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA, ωμέγα 3 λιπαρό οξύ).

Μετά από ένα χρόνο συνεχόμενης χορήγησης, φάνηκε ότι η λήψη των συμπληρωμάτων ήταν αποτελεσματική στην αύξηση της οστικής πυκνότητας σε διάφορα οστά των ασθενών, ειδικότερα στο ισχύο, στη σπονδυλική στήλη και στον αυχένα του μηριαίου οστού. Αυτή η αύξηση της οστικής πυκνότητας σε ασθενείς με σκελετικά προβλήματα είναι πολύτιμη καθώς πρακτικά μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος.

Φυσικά τα αποτελέσματα αυτά είναι πρώιμα και η λήψη τέτοιων συμπληρωμάτων παραμένει ακόμα σε ερευνητικό επίπεδο. Ωστόσο τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα καθώς υποδεικνύουν ότι η κάλυψη διατροφικών ελλείψεων μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οστική υγεία βοηθώντας στην πρόληψη και αντιμετώπιση διάφορων σκελετικών παθήσεων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή