Η Πασχαλινή ανάπαυλα των παιδιών από το σχολείο έχει ξεκινήσει και αποτελεί μια περίοδο χαλάρωσης και ξεκούρασης, που τους δίνει τη δυνατότητα να ξεγνοιάσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν, χωρίς το άγχος των μαθημάτων και της μελέτης.
Παράλληλα, πρόκειται για ένα διάστημα, κατά το οποίο οι αλλαγές στο καθημερινό πρόγραμμα μπορεί να «διαταράξουν» τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών. Εδώ, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι, καθώς οι εργαζόμενοι γονείς δεν έχουν τις ανάλογες μέρες άδειας, συχνά τα παιδιά παραμένουν με τους παππούδες ή με άλλα άτομα κατά τις εργάσιμες ώρες, που ενδεχομένως να έχουν διαφορετική «προσέγγιση» σχετικά με τη διαιτητική τους συμπεριφορά.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε 5 συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση των συνηθειών διατροφής και άσκησης των παιδιών, με στόχο να προληφθεί μια ενδεχόμενη ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, κατά την περίοδο των Πασχαλινών διακοπών. Φυσικά, είναι σημαντικό οι εν λόγω πρακτικές να εφαρμοστούν όχι μόνο από τους γονείς, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο φροντίζει το παιδί αυτό το διάστημα.
Συνεπώς:

1. Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο του αισθήματος πείνας και την αποφυγή του συνεχούς «τσιμπολογήματος». Παράλληλα, ακόμη κι αν το παιδί δε χρειάζεται να ξυπνήσει νωρίς για να ετοιμαστεί για το σχολείο, φροντίστε να μην παραλείπει το πρωινό γεύμα.

2. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο το δυνατόν περισσότερα γεύματα της ημέρας μαζί με το παιδί σας. Έτσι, θα μπορέσετε να δώσετε το «καλό παράδειγμα» προωθώντας υγιεινές διατροφικές επιλογές και συνήθειες.

3. Φροντίστε ώστε το παιδί να μην απασχολείται με άλλες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των γευμάτων, όπως για παράδειγμα παρακολούθηση τηλεόρασης ή ενασχόληση με παιχνίδια, υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό τηλέφωνο. Το επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκεται στο φαγητό, ώστε το παιδί να μπορεί να αξιολογήσει σωστά το αίσθημα κορεσμού, αποφεύγοντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής.

4. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών για δραστηριότητες που θα περιλαμβάνουν κάποια μορφή άσκησης. Μια βόλτα στην παιδική χαρά, ένας περίπατος σε πάρκο ή στη γειτονιά θα δώσουν στο παιδί την ευκαιρία να είναι σωματικά δραστήριο, αυξάνοντας την ενεργειακή του δαπάνη. Επιπλέον, εάν το παιδί σας συμμετέχει σε κάποιο άθλημα, που δεν πραγματοποιείται λόγω διακοπών, προσπαθήστε να αναπληρώσετε τον αντίστοιχο χρόνο με κάποια δραστηριότητα που θα εμπεριέχει κίνηση.

5. Τέλος, στοχεύστε σε ένα σταθερό κατά το δυνατόν πρόγραμμα ύπνου, το οποίο θα εξασφαλίζει ότι το παιδί κοιμάται επαρκώς για την ηλικία του, καθώς η έλλειψη ύπνου έχει φανεί ότι συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης υπερβάλλοντος σωματικού βάρους στα παιδιά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr