Συστατικά του μήλου προστατεύουν την καρδιά μας

“Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα”: παλαιότερα δε γνωρίζαμε πόσο αληθινή ήταν η παροιμία, ωστόσο πλέον τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν υποστηρίζοντας την ωφέλιμη δράση του μήλου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός μήλου ημερησίως για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες μείωσε κατά 40% τα επίπεδα της οξειδωμένης LDL (“κακής”) χοληστερόλης.

Η LDL χοληστερόλη οξειδώνεται παρουσία ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα να εναποτίθεται εύκολα στο εσωτερικό των αρτηριών συμβάλλοντας σταδιακά στην ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης. Φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στη φλούδα των μήλων δρουν αντιοξειδωτικά προστατεύοντας την LDL χοληστερόλη από την οξείδωση.

Η λήψη αντίστοιχων πολυφαινολών σε ταμπλέτες είχε παρόμοιο, ωστόσο όχι εξίσου ισχυρό αποτέλεσμα, γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε άλλες ουσίες που περιέχει το φρούτο ή στο ότι η σύνθεση του ευνοεί την πιο αποτελεσματική δράση των πολυφαινολών.

Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός μήλου ήταν πιο αποτελεσματική στην μείωση της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης σε σχέση με άλλα γνωστά αντιοξειδωτικά όπως εκείνα που υπάρχουν στο πράσινο τσάι και την ντομάτα καθώς και σε καρυκεύματα (όπως το αντιοξειδωτικό κουρκουμίνη).

Η μελέτη αυτή ανοίγει το δρόμο για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ερευνητικό πεδίο, καθώς μια τόσο απλή διατροφική οδηγία φάνηκε να προσφέρει σημαντικό όφελος στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή