Η πολλαπλή σκλήρυνση, ή αλλιώς σκλήρυνση κατά πλάκας, αποτελεί μια ανίατη νόσο του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα συμπτώματα της οποίας κυμαίνονται από ήπια έως πολύ σοβαρά.
Πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, αν και οι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εμφάνισή της είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS Medicine, φαίνεται ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης.

Ειδικότερα, τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως μια αύξηση του δείκτη μάζας σώματος σε βαθμό που το άτομο από υπέρβαρο να γίνει παχύσαρκο, συνδέεται με 40% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα παραπάνω ευρήματα έχουν σημαντικές προεκτάσεις για τη δημόσια υγεία, δεδομένων των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Επιπλέον, σχολιάζουν πως, αφού η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 28-31 έτη, είναι σημαντικό να γίνονται προσπάθειες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας από νωρίς, μέσω παρεμβάσεων που θα προωθούν υγιεινές συνήθειες διατροφής και άσκησης στα σχολεία και την κοινότητα.

Από τη Χριστίνα Κατσαρού, επιστημονική συνεργάτη neadiatrofis.gr