Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παραλλαγή για ένα σνίτσελ ή σαγανάκι, αλλά με πρώτη ύλη ένα λαχανικό και μάλιστα πολύ υγιεινό. Η μελιτζάνα περιέχει νασουσίνη, μια ουσία που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Υλικά (για 4 άτομα)
1 μεγάλη μελιτζάνα
100 γρ. ψίχουλα φρέσκου ψωμιού
15 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
10 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
10 γρ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/2 λεμόνι ξύσμα
αλάτι και πιπέρι
2 αβγά
½ φλ. γάλα
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο, για τηγάνισμα
φέτες λεμονιού, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε φέτες πάχους 2 εκ. Σε ένα βαθύ και φαρδύ πιάτο αναμειγνύουμε τα ψίχουλα, την κεφαλογραβιέρα, τον δυόσμο, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Και σε ένα τρίτο πιάτο τοποθετούμε το αλεύρι. Παρατάσσουμε τα τρία πιάτα και περνάμε τις μελιτζάνες διαδοχικά από το αλεύρι, το μείγμα των αβγών και τέλος το μείγμα των ψίχουλων. Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες, σε δόσεις, για 3 με 4 λεπτά, ή ώσπου να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας. Νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr