Υλικά
250 gr. Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος ανάλατο
4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
6 κουταλιές της σούπας κακάο
250 ml. κρύο νερό

400 gr. ζάχαρη καστανή
3-4 κουταλιές της σούπας κονιάκ
220 gr. αλεύρι
1¼ κουταλάκια του γλυκού baking powder
2 κάψουλες βανίλιας
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Χοντροκομμένο φυστίκι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Διαλύουμε το κακάο στο νερό. Σε ένα κατσαρoλάκι ρίχνουμε το βούτυρο (κρατάμε 1 κουταλιά της σούπας για την φόρμα), τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το κακάο, το κονιάκ και το αλάτι. Βράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, τα οποία χτυπάμε σε μαρέγκα. Από το σοκολατένιο μείγμα αφαιρούμε 400 ml. και το κρατάμε στην άκρη για να σιροπιάσουμε το κέικ. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι, τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους και ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το ανακάτεμα και ενσωματώνουμε με μια σπάτουλα την μαρέγκα. Ρίχνουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, πυρέξ ή φόρμα. Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά στους 180°C. Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ χαράζουμε σε κομμάτια και περιχύνουμε με το μείγμα που κρατήσαμε για το σιρόπιασμα. Πασπαλίζουμε με φυστίκι και σερβίρουμε με άγλυκη σαντιγύ.
Tips:
– Μπορούμε να να χρησιμοποιήσουμε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε, ή και να προσθέσουμε μέσα στο μείγμα.
– Αν θέλουμε, δοκιμάζουμε να προσθέσουμε τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.
– Το κέικ μπορεί να φτιαχτεί και με Χωριό soft με φρέσκο βούτυρο αγελάδος μειωμένα λιπαρά.

Πηγή : minervahorio.gr