Σολομός μια επιλογή για να βελτιώσετε τα διατροφικά σας λιπαρά  και όχι μόνο

Ο σολομός αποτελεί μια θαλασσινή γεύση που έρχεται από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Αναμφισβήτητα, ο σολομός είναι μια ξεχωριστή επιλογή που καταφέρνει να συνδυάζει υψηλή διατροφική αξία με μοναδική γευστικότητα ικανοποιώντας τις προτιμήσεις και των πιο απαιτητικών.

Η φήμη του σολομού ως μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα και κυρίως σε εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Μάλιστα, μια μερίδα 120 γραμμαρίων παρέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ω-3 λιπαρά οξέα.
Η υψηλή περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα οφείλεται για τις τεκμηριωμένες ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσής του στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, στη διάθεση, στη λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στις γνωστικές ικανότητες.
Επίσης, ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D, βιταμίνης Β12 και σεληνίου, συστατικά γνωστά για τα ποικίλα οφέλη τους.

Οι ευεργετικές επιδράσεις του σολομού στην ανθρώπινη υγεία έχουν ουσιαστικά εστιάσει στο περιεχόμενό του στα ω-3 λιπαρά οξέα, με αποτέλεσμα πολλά άλλα συστατικά που περιέχονται σε αυτόν να έχουν αγνοηθεί.
Πρόσφατα λοιπόν το ενδιαφέρον των ερευνητών έχουν προσελκύσει τα πιθανά οφέλη των πρωτεϊνών και των αμινοξέων που περιέχονται σε αυτόν. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο σολομός περιέχει μικρά βιοδραστικά πρωτεϊνικά μόρια (που ονομάζεται βιοενεργά πεπτίδια), τα οποία πιθανολογείται ότι μπορούν να παρέχουν μια ειδική ενίσχυση του χόνδρου των αρθρώσεων, να ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, και να συμβάλλουν στον έλεγχο της φλεγμονής στο πεπτικό σωλήνα.
Οι μελέτες αυτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στο βιοενεργό πεπτίδιο καλσιτονίνη (SCT) που περιέχεται στο σολομό, καθώς η ανθρώπινη καλσιτονίνη είναι μια ορμόνη κλειδί στη ρύθμιση και διατήρηση της ισορροπίας του κολλαγόνου και των ανόργανων συστατικών στα οστά.

Ο σολομός αποτελεί μια υγιεινή διατροφική επιλογή με ποικίλα γνωστά οφέλη και άλλα που μένουν να αποκαλυφθούν. Έτσι λοιπόν, μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς άλλωστε τα γευστικά χαρακτηριστικά του συνάδουν με τη Μεσογειακή κουζίνα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr