Σωματική δραστηριότητα και πρόληψη των καρδιοπαθειών

Νέα ανασκόπηση επιστημονικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology, καταλήγει στο

συμπέρασμα ότι η άσκηση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για την πρόληψη της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Για τους σκοπούς της ανάλυσης, οι ερευνητές εξέτασαν συνολικά τα αποτελέσματα 25 προηγούμενων ανασκοπήσεων. Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ομάδας, η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι μια συνήθεια του τρόπου ζωής, ενώ αναφέρει ότι τα οφέλη της αφορούν γυναίκες και άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας. Συνολικά, φαίνεται πως οι ενήλικες με τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν 40% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνται καθόλου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της επιστημονικής βιβλιογραφίας, οι ερευνητές συστήνουν την ενσωμάτωση περισσότερων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν κίνηση, στο καθημερινό πρόγραμμα, όπως η κηπουρική, οι δουλειές του σπιτιού ή η μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο προς και από τη δουλειά. Κλείνοντας, σχολιάζουν πως, όπως ισχύει και για τα φάρμακα, έτσι και η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας, τις προτιμήσεις και τις συνήθειες κάθε ατόμου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr