Η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά μπορεί αφενός να εξασφαλίσει επαρκή πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τη φυσιολογική ανάπτυξή τους και τη μακροχρόνια προστασία της υγείας και αφετέρου να συμβάλλει στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία και την ευεξία.
Ωστόσο, πολλοί γονείς συχνά επικεντρώνονται μόνο στο βάρος, θεωρώντας πως ο περιορισμός της κατανάλωσης ανθυγιεινών φαγητών και σνακ δεν είναι απαραίτητος σε παιδιά που έχουν φυσιολογικό ή χαμηλό σωματικό βάρος. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό οι γονείς να μην «επαναπαύονται» από το γεγονός ότι το παιδί τους δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους και να ενθαρρύνουν με όλους τους δυνατούς τρόπους την κατανάλωση ενός υγιεινού διαιτολογίου, το οποίο να χαρακτηρίζεται από ποικιλία, μέτρο και ισορροπία.

Και αυτό, γιατί η παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος, κατά την οποία τα παιδιά «χτίζουν» σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες που θα εξακολουθήσουν να έχουν και στο μέλλον. Από την άλλη, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η συχνή κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων από τα παιδιά, ακόμη κι αν δεν προκαλεί ανεπιθύμητη αύξηση του βάρους, δεν παύει να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν από πολύ μικρή ηλικία. Επιπλέον, ένα παιδί το οποίο συνηθίζει να καταναλώνει πολλές «λιχουδιές» κι ενδεχομένως «εις βάρος» άλλων υγιεινών επιλογών, όταν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στην επιλογή της τροφής του, το πιθανότερο είναι ότι θα στραφεί στις «ανθυγιεινές» επιλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη μελλοντική πορεία του σωματικού βάρους.

Συνεπώς, δώστε έμφαση όχι μόνο στην ποσότητα αλλά και την ποιότητα της διατροφής των παιδιών και φροντίστε να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες από νωρίς. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πλήρη αποκλεισμό ή απαγόρευση τροφίμων που θεωρούνται «ανθυγιεινά», αλλά εκπαίδευση και καθοδήγηση ως προς τη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr