Σωστή διατροφή για την περίοδο των διακοπών

Η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών αποτελεί για τους περισσότερους μια καλή ευκαιρία για εκτόνωση και απομάκρυνση από τα προβλήματα και το άγχος της καθημερινότητας.

Η διάθεση αυτή είναι εκτός των άλλων συνυφασμένη και με μία διατροφική απελευθέρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση τροφίμων που για πολλούς, ιδιαιτέρως αν βρίσκονταν σε κάποιο πρόγραμμα απώλειας βάρους, θεωρούνταν απαγορευμένα (όπως γλυκά, αναψυκτικά, τηγανιτά). Παράλληλα, η συχνότητα των γευμάτων είναι πιο αραιή, καθώς πολλοί συνηθίζουν να καταναλώνουν ένα μόνο γεύμα, συνήθως προς το βράδυ, ενώ ακόμη κι όταν υπάρχει και μεσημεριανό, η κατανάλωση βραδινού γεύματος μετατοπίζεται προς πιο βραδινές ώρες. Επίσης, παρατηρείται αύξηση της κατανάλωση αλκοόλ, η οποία αρκετές φορές ξεφεύγει από τα συνήθη πλαίσια.

Όλα όσα αναφέρθηκαν έχουν ως αποτέλεσμα μια ήπια αύξηση του σωματικού βάρους κατά την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών, η οποία όμως δεν αποτελεί και κανόνα. Κι αυτό καθώς ορισμένες φορές όχι μόνο δεν αυξάνεται το βάρος αλλά παρατηρείται μείωση αυτού, κυρίως λόγω της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας που χαρακτηρίζει αυτήν την περίοδο. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση κατά τις διακοπές όχι στις όποιες διακυμάνσεις της ζυγαριάς αλλά στη διατήρηση ενός καλού προγραμματισμού και μιας κατά το δυνατόν πιο υγιεινής διατροφής, χωρίς στερήσεις.

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι απαραίτητη πρώτα από όλα η κατανάλωση ενός καλού πρωινού, πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά και σε υδατάνθρακες, λόγω της αυξημένης φυσικής δραστηριότητας που θα ακολουθήσει.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες σωστές επιλογές πρωινού για τις διακοπές:

1 ποτήρι γάλα + 1 τοστ + 1 φρούτο
1 ποτήρι γάλα + ψωμί με μέλι ή με μαρμελάδα + 1 φρούτο
Γάλα με δημητριακά πρωινού + 1 φρούτο
Γιαούρτι με φρούτα και μέλι και δημητριακά
1 χυμός και 1 τυρόπιτα κουρού (είναι προτιμότερη από τις σφολιάτες)

Επίσης, είναι σημαντικό να μην υπάρχουν μεγάλες περίοδοι ασιτίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο για καλύτερη εν γένει υγεία του οργανισμού όσο και για αποφυγή υπερκατανάλωσης πολύ μεγαλύτερων γευμάτων. Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητη η κατανάλωση μικρογευμάτων, όπως γιαούρτι, φρούτα, χυμοί, ελαφριά σάντουιτς ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα. Ιδιαιτέρως τα φρούτα και οι χυμοί, σε συνδυασμό με μία ικανοποιητική κατανάλωση νερού, βοηθάνε στην καλύτερη ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση των χαμένων με των ιδρώτα υγρών και ηλεκτρολυτών.

Φτάνοντας στο κυρίως γεύμα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πολύ αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι αν είναι μόνο ένα. Είναι απαραίτητο να συνοδεύεται από άφθονα λαχανικά εποχής και από ποικιλία. Σε περίπτωση που αυτό είναι μεσημεριανές ώρες και πρόκειται να ακολουθήσει και βραδινό γεύμα καλό είναι να μην είναι ιδιαιτέρως επιβαρημένο με πολλά λιπαρά και σάλτσες, καθώς τέτοιου τύπου γεύματα έχουν μειωμένο ρυθμό γαστρικής κένωσης, με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις έντονες περιβαλλοντικές συνθήκες, να δημιουργούν εύκολα αίσθημα δυσφορίας και φουσκώματα.

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ, αυτή θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, όχι μόνο λόγω του θερμιδικού περιεχομένου των ποτών, αλλά και λόγω του ότι η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών όπως η μπύρα, αφενός μπορεί να δημιουργήσει φουσκώματα και μετεωρισμό, αφετέρου αυξάνει τη διούρηση, με αποτέλεσμα αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών.

Γενικότερα, συνοψίζοντας τα παραπάνω, θα μπορούσαν να δοθούν οι παρακάτω διατροφικές οδηγίες:

Διατηρήστε ένα καλό προγραμματισμό στο διαιτολόγιό σας.
Μην αφήνετε μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ των γευμάτων σας.
Τρώτε καλό πρωινό
Πίνετε άφθονα υγρά (νερό, χυμούς) για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός.
Να έχετε τουλάχιστον ένα μικρογεύμα (π.χ. μια σαλάτα ή ένα ελαφρύ σάντουιτς το μεσημέρι, αν πρόκειται να φάτε απόγευμα ή βράδυ.
Αποφεύγεται να τρώτε αργά το βράδυ και αν το κάνετε πηγαίνετε ένα περίπατο και ξαπλώστε πιο μετά.

Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα βοηθήσουν τον καθένα από εμάς να διατηρήσει ένα σωστό προγραμματισμό και να συνδυάσει τις ημέρες τις ξεκούρασης με καλύτερη υγεία και ευεξία του οργανισμού. Γιατί σωστή και υγιεινή διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα, αποτελούν τον τέλειο συνδυασμό για την εξασφάλιση της καλής υγείας του οργανισμού.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr