Σούπες: Μια θρεπτική επιλογή για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Οι σούπες είναι μια κατεξοχήν χειμωνιάτικη διατροφική επιλογή, η οποία αφενός ικανοποιεί την επιθυμία μας για φαγητό και αφετέρου καλύπτει την ανάγκη για ζεστασιά, εν μέσω των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα.
Παράλληλα, μια σούπα μπορεί να αποτελέσει ένα ιδιαίτερα θρεπτικό και ταυτόχρονα διαιτητικό γεύμα, προσφέροντας πλήθος πολύτιμων συστατικών, χωρίς πολλές θερμίδες και συνεπώς διευκολύνοντας την προσπάθεια απώλειας ή διατήρησης του σωματικού βάρους.
Ωστόσο, το παραπάνω προϋποθέτει την «κατάλληλη» επιλογή υλικών και μαγειρικής μεθόδου, αλλά και την ελεγχόμενη προσθήκη συστατικών που μπορεί να αυξήσουν σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο του πιάτου. Έτσι, μια σούπα που έχει παρασκευαστεί από ποικιλία λαχανικών ή/και πηγών πρωτεΐνης με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως για παράδειγμα ψάρι, κοτόπουλο ή άπαχα μέρη κόκκινου κρέατος, και στην οποία δεν προστίθεται μεγάλη ποσότητα ελαιολάδου ή άλλων λιπαρών υλών, είναι ιδανική επιλογή για μια δίαιτα απώλειας βάρους κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αντίθετα, σε περιπτώσεις όπου πριν το βράσιμο των υλικών προηγείται «τσιγάρισμα» με ελαιόλαδο ή προστίθενται υλικά με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, όπως κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή λιπαρά τυριά, τότε μια σούπα μπορεί τελικά να αποδώσει πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες υπολογίζει κανείς. Από την άλλη, θα πρέπει να δίνεται προσοχή και στα τρόφιμα που συνοδεύουν μια σούπα, καθώς καταναλώνοντας για παράδειγμα αυξημένη ποσότητα ψωμιού ή παξιμαδιών μπορεί να ξεφύγουμε θερμιδικά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί, πως οι έτοιμες σούπες που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο/αλάτι, γεγονός που μπορεί να μην αυξάνει το θερμιδικό τους περιεχόμενο, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελεί έναν επιβαρυντικό παράγοντα για την υγεία.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr