Το σπανάκι χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ, ασβέστιο και μαγνήσιο, συμβάλλει στην αύξηση και την διατήρηση της οστικής πυκνότητας.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει εξυπηρετούν την καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
 Επίσης έχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, που το καθιστούν μία από τις πλουσιότερες φυτικές πηγές.

Παράλληλα, στο σπανάκι ταυτοποιηθεί 13 διαφορετικά είδη φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι στοιχεία με έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα και εστιασμένη δράση στην προστασία κατά του καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες που έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, αποδεικνύουν την προστατευτική του δράση τόσο για τους άνδρες στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, όσο και για τις γυναίκες στην πρόληψη κατά του καρκίνου των ωοθηκών.

Μια μερίδα σπανάκι θα καλύψει όλες τις ημερήσιες ανάγκες σας σε βιταμίνη Α και το 50% σε βιταμίνη C. 400 γραμ. σπανάκι προσφέρουν περίπου 14 mg σίδηρο (10 mg είναι η μέση ημερήσια δόση που συνιστούν οι ειδικοί).

Προσοχή όμως γιατί ο σίδηρος αυτός δεν απορροφάται τόσο καλά, οπότε αν έχετε ανάγκη σε σίδηρο μην βασίζεστε μόνο στο σπανάκι και σε τροφές φυτικής προέλευσης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε οξαλικά οξέα αν υποφέρετε από πέτρες στη χολή ή τα νεφρά ή από ουρική αρθρίτιδα καλύτερα να το αποφεύγετε.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr