Σπιτικά γλυκοπαξίμαδα

Υλικά
50 γρ. βούτυρο
100 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα καθαρισμένα και ξεφλουδισμένα
225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
1 κρυσταλλική βανίλια

Εκτέλεση
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει. Στρώνετε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και βάζετε πάνω τα αμύγδαλα και τα ψήνετε για 5-10΄ μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια. . Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το αλεύρι κοσκινισμένο, τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και ανακατεύετε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάτε τα αυγά ελαφρά με ένα πιρούνι, προσθέτετε τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο. Ρίχνετε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών στο αλεύρι ανακατεύοντας με το πιρούνι. Κατόπιν ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας. Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό και δεν δουλεύεται, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πλάθετε δύο ρολά μήκους 20 εκ. περίπου το καθένα. Βάζετε τα ρολά σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο και τα ψήνετε για 20΄ . Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν. Κατόπιν τα κόβετε σε φέτες πάχους 3-5 εκ. απλώνετε τα παξιμαδάκια σε ταψί και τα βάζετε πάλι στο φούρνο για 10΄. Τα γυρίζετε από την άλλη και τα αφήνετε για άλλα 5΄. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο τα μεταφέρετε σε μία σχάρα για να κρυώσουν και να φύγει η υγρασία τους.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr