Μια συνταγή για μικρούς και μεγάλους με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμες φυτικές ίνες.
Προσθέτοντας πλιγούρι ολικής άλεσης μπορείτε να χρησιμοποιήστετε λιγότερο κρέας, μειώνοντας έτσι το ολικό και κορεσμένο λίπος. ενώ αυξάνεται σημαντικά και η περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και βιταμίνες συμπλέγματος Β, απαραίτητες για την ομαλή νευρομυική λειτουργία.

Υλικά

1/2 φλ. πλιγούρι
2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο, λεπτοκομμένες
3/4 κ.γ. ξερή ρίγανη
1/4 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά, λιωμένη
1500 γρ. ντομάτες κονκασέ, σε καρέ
4 φλ. ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 φλ. ψωμί ολικής αλέσεως, κομμένο σε κύβους
1 μεγάλο αβγό
1 ασπράδι αβγού
500 γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
1/2 κ.γ. ζάχαρη, (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και το καλύπτουμε πλήρως με ζεστό νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για 30 λεπτά. Στραγγίζουμε καλά με ένα ψιλό σουρωτήρι. Παράλληλα, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά λάδι σε μεγάλη γάστρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε σκόρδο, ρίγανη και τριμμένη κόκκινη πιπεριά και τα ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να ροδίσουν, για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες και τις ντομάτες κονκασέ και αυξάνουμε τη φωτιά σε μέτρια-υψηλή, αφήνοντάς τα υλικά να σιγοβράσουν. Ύστερα χαμηλώνουμε τη φωτιά, τα σκεπάζουμε, καθώς προετοιμάζουμε τους κεφτέδες. Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και προσθέτουμε κρύο νερό. Το αφήνουμε να μουλιάσει για λίγα λεπτά και ύστερα το στραγγίζουμε καλά. Χτυπάμε το αυγό και το ασπράδι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το πλιγούρι, το ψωμί, τον κιμά, την κανέλα, το πιπέρι και το αλάτι και ζυμώνουμε. Πλάθουμε 20 κεφτεδάκια, μήκους 5 εκατοστών. . Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμοκρασία. Βάζουμε τους μισούς κεφτέδες και τους γυρίζουμε μέσα στο τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν για 3 – 4 λεπτά. Υστερα τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες. Παράλληλα ανακατεύουμε τη σάλτσα ντομάτας που σιγοβράζει μέχρι να πολτοποιηθεί πλήρως. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια, ώστε να καλύπτονται μερικώς από τη σάλτσα και τα σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα και προσθέτουμε ζάχαρη, αν μας φαίνεται ξινή, και επιπλέον πιπέρι για πιο έντονη γεύση. Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια με τη σάλτσα.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr