Υλικά
1200γρ αλεύρι ολικής άλεσης
800γρ αλεύρι για όλες τις χρήσης ή χωριάτικο
6 αυγά
800ml γάλα χαμηλών λιπαρών
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

Εκτέλεση
Ρίχνουμε σε μια μεγάλη λεκάνη τα δύο είδη αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια κάνουμε στο κέντρο μια μικρή τρύπα και μέσα σε αυτή ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα και το γάλα. Ανακατεύουμε με το χέρι ώστε σιγά σιγά να βρέχεται το αλεύρι και να σχηματίζεται ζύμη. Στο τέλος θα γίνει μια σκληρή ζύμη, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο. Παίρνουμε μικρές μπαλίτσες από τη ζύμη και ανοίγουμε λεπτά φύλλα, είτε με το μηχάνημα, είτε με τον πλάστη.
Απλώνουμε τα φύλλα σε πάγκο κουζίνας ή σε τραπέζι και αφήνουμε να στεγνώσουν για 2 ώρες. Όταν στραγγίξουν καλά (οπότε δεν κολλάνε μεταξύ τους) τα κόβουμε σε λωρίδες και στη συνέχεια κόβουμε τις λωρίδες κάθετα, ώστε να σχηματιστούν τετραγωνάκια ζύμης. Τοποθετούμε τις χυλοπίτες σε ένα μεγάλο τραπέζι στρωμένο με ένα σεντόνι φροντίζοντας να μην ακουμπάνε πολύ μεταξύ τους ώστε να στεγνώσουν και να μην κολλήσουν. Αφήνουμε έτσι για 4-5 ημέρες και φροντίζουμε κατά διαστήματα να τις ανακατεύουμε. Όταν βεβαιωθούμε ότι είναι εντελώς στεγνές τις φυλάσσουμε σε σακούλες τροφίμων κλεισμένες αεροστεγώς.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr