Μια εξαιρετικά γευστική και υγιεινή επιλογή. Ένας έξυπνος τρόπος για να αυξήσουμε τις φυτικές ίνες στη διατροφή μας, μέσα από τα λαχανικά, το καστανό ρύζι και τη βρώμη που περιέχει.

Υλικά (για ένα ταψί φούρνου)
200 γρ κολοκυθάκια
2 μεγάλα καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα
10 λιαστές ντομάτες
1 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι ρύζι καστανό
4 αυγά
350 γρ φέτα χαμηλών λιπαρών θρυμματισμένη
Αλάτι, πιπέρι
Περίπου ¾ φλιτζανιού νιφάδες βρώμης
Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι νερό (250 ml)
1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 πρέζα αλάτι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις ώστε να γίνει μια αφράτη ζύμη
½ φλιτζάνι νεσεστέ και λίγο ελαιόλαδο για το ζύμωμα του φύλλου

Εκτέλεση
Βάζουμε το ρύζι σε αρκετό νερό για 1 ώρα για να μουλιάσει. Στη συνέχεια το βράζουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Σε ένα μεγάλο τηγάνι τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε τα κολοκύθια τριμμένα στο χονδρό τρίφτη και τα καρότα σε κυβάκια. Μόλις μαραθούν και απορροφηθούν τα υγρά, τα αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, τη φέτα, το δυόσμο, το ρύζι, τη λιαστή ντομάτα σε κομματάκια, το πιπέρι και το αλάτι με προσοχή μια που είναι αλμυρό και το τυρί. Επειδή το μίγμα μπορεί να έχει πολλά υγρά, ρίχνουμε λίγη βρώμη για να απορροφήσει τα υγρά και να μη μουσκέψει η γέμιση τη ζύμη.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης και τελευταίο ρίχνουμε το αλεύρι, έτσι ώστε να μην κολλάει στα χέρια και να είναι αφράτο το ζυμάρι. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο (όχι πολύ λεπτό) με το ένα μέρος. Με ένα πινέλο ή με το χέρι αλείφουμε στο φύλλο ελαιόλαδο. Ύστερα πασπαλίζουμε με το νεσεστέ και το απλώνουμε πάλι με το χέρι μας. Στη συνέχεια κόβουμε με ένα μαχαίρι το φύλλο από την περιφέρεια προς το κέντρο σε πολλά κομμάτια (περίπου όπως κόβουμε τη στρογγυλή πίτσα). Διπλώνουμε το κάθε κομμάτι της ζύμης προς το κέντρο έτσι ώστε στο τέλος να έχουν διπλωθεί όλα τα φύλλα προς το κέντρο, το ένα πάνω στο άλλο. Σχηματίζεται έτσι μια μεγάλη μπάλα την οποία τυλίγουμε σε μια μεμβράνη και τη βάζουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά. Αυτό το κάνουμε, γιατί μετά το φύλλο γίνεται σαν σφολιάτα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο κομμάτι της ζύμης.
Βγάζουμε τη ζύμη από την κατάψυξη. Ανοίγουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί φροντίζοντας να καλύπτονται και τα πλαϊνά του ταψιού. Βάζουμε μέσα τη γέμιση, ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το σκεπάζουμε, κόβοντας από το πλάι τα περισσεύματα του φύλλου. Με ένα πινέλο λαδώνουμε από πάνω την πίτα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr