Σπιτική καρυδόπιτα από τον Ηλία Μαμαλάκη

Η καρυδόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκά. Με πρώτη ύλη το καρύδι, έναν ξηρό καρπό με υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά.

Υλικά
Για τη ζύμη
250 γρ Βούτυρο Χωριό τ. Κερκύρας
250 γρ ζάχαρη
6 αβγά
1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
400 γρ καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
200 γρ τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Φρέσκο βούτυρο αγελάδος Χωριό για το άλειμμα του ταψιού
Για το σιρόπι
3 νεροπότηρα νερό
2 νεροπότηρα ζάχαρη
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Χωρίζετε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα , την φυλάτε στο ψυγείο. Στο κάδο του μίξερ σας ρίχνετε το Βούτυρο ΧΩΡΙΟ τ. Κερκύρας και τη ζάχαρη. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Ρίχνετε τους κρόκους των αβγών και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθούν. Ρίχνετε τη ψιλοκομμένη καρυδόψιχα και τη φρυγανιά. Διαλύετε το μπέικιν πάουντερ μέσα στο κονιάκ και το ρίχνετε στο μείγμα. Προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά. Δουλεύετε ακόμα για 2 λεπτά . Σταματάτε το μίξερ, ρίχνετε μέσα τη μαρέγκα και την ενσωματώνετε απαλά στο μείγμα με μια σπάτουλα. Βουτυρώνετε ένα ταψί, αδειάζετε το μείγμα και ψήνετε στους 180ο για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζετε εάν έχει γίνει βάζοντας ένα μαχαίρι μέσα στη ψημένη ζύμη. Εάν βγει στεγνό η καρυδόπιτα είναι έτοιμη. Όσο ψήνετε την καρυδόπιτα φτιάχνετε το σιρόπι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πηγή : minervahorio.gr