Το παστέλι αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά γλυκίσματα. Προσφέρει ενέργεια, καλά λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Ιδανικό για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά
200γρ μέλι
100γρ αμύγδαλα
100γρ. ανάλατα φιστίκια
50γρ κράνμπερι

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα φιστίκια και τα ψήνουμε για 3-5 λεπτά. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μέλι μέχρι να αρχίσει να βράζει. Βγάζουμε τον αφρό και στη συνέχεια προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς που έχουν ψηθεί ελαφρώς. Ανακατεύουμε καλά για περίπου 10 λεπτά ώστε να απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό το μέλι. Βγάζουμε ½ κουταλιά από το μίγμα μας σε ένα καθαρό πιάτο και το αφήνουμε να κρυώσει. Αν ξεκολλάει από το πιάτο τότε είναι έτοιμο. Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τα κράνμπερι και ανακατεύουμε. Απλώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί φούρνου μια λαδόκολλα και με ένα πινέλο την αλείφουμε με λάδι. Ρίχνουμε το μίγμα του παστελιού και με βρεγμένο χέρι , ή και με τον πλάστη, απλώνουμε καλά ώστε να έχει παντού το ίδιο ύψος. Με ένα μεγάλο μαχαίρι που έχουμε λαδώσει κόβουμε σε μικρά παστελάκια ή σε μπάρες σε όποιο μέγεθος προτιμάμε και αφήνουμε να κρυώσει. Διατηρούμε τα παστέλια μας σε βάζο ή γυάλινο μπολ που κλείνει αεροστεγώς και φροντίζουμε να βάλουμε λαδόκολλες μεταξύ τους για να μην κολλήσουν.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr