Σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι και εκείνες που ακόμη και στο ψωμί, θέλουν να ξέρουν τι περιέχει. Δεν είναι όμως εύκολο για όλους να έχουν στο σπίτι ένα αρτοπαρασκευαστή. Για αυτό σας έχουμε ένα τρόπο να φτιάξετε μόνοι σας ψωμί και μάλιστα ολικής άλεσης.

Υλικά
2 φλιτζάνια νερό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
3 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή περίπου 30 γρ νωπή

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το 1 φλιτζάνι νερό (τόσο ώστε να αντέχουμε να βάλουμε μέσα το χέρι μας).
Λιώνουμε στο χλιαρό νερό τη μαγιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (επίσης ζεσταμένο ελαφρά), το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι.
Ζυμώνουμε να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Πλάθουμε ένα ή περισσότερα ψωμάκια, τα βάζουμε σε ταψί, τα σκεπάζουμε με ένα πάπλωμα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς (χωρίς να προθερμάνουμε το φούρνο) μέχρι να πάρουν το χρώμα που επιθυμούμε.
Η συνταγή αυτή γίνεται και σε αρτοπαρασκευαστή, αλλά εκεί ρίχνουμε τα υλικά με τη σειρά που είναι γραμμένα, αφήνοντας τελευταία τη μαγιά, ώστε να μη βραχεί από τα υγρά υλικά.

Ομάδα neadiatrofis.gr