Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα σε όλο τον κόσμο.

Στη χώρα μας κατέχει μια ιδιαίτερη θέση. Αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων, καθώς στην κρύα του μορφή ως frappe αποτελεί μια «ελληνική πατέντα». Γενικότερα, ο στιγμιαίος καφές πρωτοεμφανίστηκε την άνοιξη του 1938 στην Ελβετία. Από τότε ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και εξελίχθηκε στο γνωστό αγαπημένο μας ρόφημα. Η κρύα όμως μορφή του στιγμιαίου καφέ, ο γνωστό σε όλους μας frappe, δημιουργήθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ένας εργαζόμενος έκανε τότε τη μεγάλη «ανακάλυψη»: ανακάτεψε στο σέικερ στιγμιαίο καφέ με κρύο νερό. Αυτή ήταν και η στιγμή της γέννησης της ιδέας του frappe!

Από τότε διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο και ταυτίστηκε με την ελληνική κουλτούρα. Είναι ωστόσο σημαντικό να δούμε και πώς ο καφές φτάνει στην τελική του μορφή, ώστε να παρασκευάσουμε ένα ζεστό στιγμιαίο ή ένα frappe. Από ποιες πρώτες ύλες φτιάχνεται και ποια είναι εκείνη η διαδικασία που ακολουθείται μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή;

Πρώτη ύλη για την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ αποτελεί ο καρπός του καφεόδεντρου. Όταν οι καρποί ωριμάσουν, συλλέγονται προσεκτικά, στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στον ήλιο και αφαιρείται ο εξωτερικός φλοιός. Ακολούθως ξεπλένονται με νερό ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας και αφαιρείται το εσωτερικό φλούδι, ώστε να προκύψουν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Σε επόμενη φάση γίνεται ανάμιξη των διαφόρων ειδών για να επιλεγεί και να προκύψει το γνωστό μας χαρμάνι. Μετά οι εκλεκτοί κόκκοι καφέ καβουρδίζονται και ακολούθως αλέθονται με ιδιαίτερη φροντίδα, αναδεικνύοντας πλήρως τις αρωματικές και γευστικές τους ιδιότητες.

O καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές εκχυλίζεται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα που κρατούν το κατακάθι. Το ένα φιλτράρισμα διαδέχεται το άλλο μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διαδικασία πραγματοποιείται εφτά φορές και αφού φιλτραριστεί πλήρως και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι, ουσιαστικά φτάνει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν. Αυτό βράζεται σε νερό και εν συνεχεία αφυδατώνεται, για να προκύψει ένα τελικό προϊόν στιγμιαίου καφέ. Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα φυσική και γίνεται ώστε να μπορεί να διαλυθεί εύκολα και ομοιόμορφα σε ζεστό ή κρύο νερό. Αυτό είναι λοιπόν το ταξίδι του στιγμιαίου καφέ, από το δέντρο μέχρι την κούπα ή το ποτήρι.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr